De bende van Bork is klaar voor nieuwe avonturen .

zaterdag 13 april 2013

Operatie Amherst

Even iets anders dan een verhaal van de beagles.
 
Vandaag was de herdenking van operatie Amherst. Inmiddels 68 jaar geleden vond deze operatie plaats en was onderdeel van de bevrijding van Drenthe.
 
Operatie Amherst was de codenaam van de geallieerden voor
een speciale commando-actie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Drenthe 1945 als voorbereiding van de aanval van de Canadezen op Groningen, tijdens de  Tweede wereloorlogFranse parachutisten vormden een onderdeel van de SAS, de Britse, militaire Special Air Service. Zij moesten in de Operatie Amherst verkeersknooppunten en bruggen in Drenthe en Groningen veilig stellen. Op die manier konden Canadese troepen snel naar de stad Groningen trekken. De operatie was redelijk succesvol, al liep hij niet geheel volgens plan en sneuvelden er in Drenthe 33 Franse parachutisten,
Er werden 700 man gedropt, onder wie vier Nederlanders en één Syriër. Ongeveer de helft van hen kwam door slecht weer één tot enkele kilometers van het doel terecht. Ook konden een aantal jeeps niet gedropt worden. In totaal werden er 47 groepen gedropt. Zij moesten het opnemen tegen naar schatting 12.000 verspreid gelegerde Duitse militairen onder wie Nederlandse SS'ers.
Het Drentse hoofdkwartier van de Duitsers bevond zich in Westerbork, waar ongeveer 40-50 Duitsers verbleven en dat eveneens een doel vormde. Daar vlakbij waren 15 Fransen geland. Deze kregen steun van een plaatselijke knokploeg, en bonden de strijd aan met de Duitsers, maar leden wel verliezen, terwijl aan de Duitse kant onder meer een generaal werd uitgeschakeld.
Het nabije, kleine, Duitse vliegveld Havelte moest worden aangevallen, maar bij aankomst bleek dat het al door een bombardement van de RAF uitgeschakeld.
Tevens kregen de para's opdracht het Vliegveld Norg (Duits: Fliegerhorst Norg / Engels: Aerodrome Norg) tussen Norg en Peest uit te schakelen. Toen de para's zich in de buurt van het vliegveld begaven, nadat ze enkele kilometers verderop bij Huis ter Heide waren geland, was het terrein al bijna verlaten. De Duitsers hadden zich reeds terug getrokken in de richting van Groningen. De overgebleven Duitsers bliezen vlak voor hun vertrek nog de aanwezige gebouwen op.
Enkele acties van de Fransen en anti-Duitse Nederlanders leidden tot represailles van de Duitsers. In Diever werd de NSB-burgemeester aangehouden door anti-Duitse Nederlanders, maar een groep SS'ers uit Steenwijk kwam hem ontzetten en arresteerde 11 mensen van wie zij er 10 bij het kerkhof van Diever vermoordden. De elfde overleefde door zich dood te houden tussen de slachtoffers.

Vandaag werd de bevrijding van Drenthe nagespeeld. Drie dagen lang wordt er geleeft zoals de soldaten in de oorlogsdagen ook moesten zien te overleven. Ik heb heel veel foto's gemaakt. Thuis bewerkt in sepia geeft de sfeer van de jaren 40/45 goed weer.









































Laten we nooit vergeten wat er toen gebeurd is. Door de vele offers die toen gedaan zijn leven wij nu in vrijheid.
 

 

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie reportage, door het sephia is het als of je in de tijd teruggaat. Het is goed het verhaal te blijven vertellen.
René

Anoniem zei

Geweldige foto's, heel mooi om het zo weer terug zien. Groetjes, Ronald Oudijk

Unknown zei

Mooie foto's heb je geschoten. Geweldig dat je het moment dat ik viel en mijn buitenhelm verloor heb vastgelegd. (foto 'a (325'.

Groetjes,
Robert
29th division
VMLH.nl

Anoniem zei

he tjeerd, heb je nog meer fotos?

Groetjes Steven

Sylvia zei

Heel erg interessant het verslag hoe het toen was gegaan!

Mooie foto's genomen het leek zo echt!!

Ja het is idd om nooit meer te mogen vergeten!