De bende van Bork is klaar voor nieuwe avonturen .

maandag 1 juni 2015

Een dag met heel veel succes bij een ander ras

Hier een verslag over een heel ander ras dan jullie van mij gewent zijn op deze blog, geen verhaaltjes over de bende van Bork maar een verslag van een clubmatch, niet een beagle clubmatch maar de clubmatch van de Samojeed.

Alinda was een tijd terug gevraagd door een cursist of zij twee honden wou uitbrengen op de clubmatch van de Samojeed.  1 van deze twee honden had Alinda al eens uitgebracht op de hond van het jaar show en ze had een bepaalde klik met dit ras. Dus gisteren reden wij samen naar Zaltbommel voor de clubmatch. Alinda als shower voor twee honden en ik zou een paar leuke plaatjes schieten van haar optreden. We hadden geen idee hoe de dag zou verlopen. Een nieuwe keurmeester voor dit ras waarvan de eigenaren ook geen idee had hoe ze zou keuren. We hadden zelfs al een alternatief plan klaar liggen voor het geval Alinda met beide honden niet verder zou komen dan een tweede plaats in hun klasse, een bezoek aan beaglevrienden in de buurt.

De Samojeed

De naam Samojeed is afkomstig van de Samojedenvolkeren in Noord Rusland en Siberië. In zuidelijke gedeelten van het gebied gebruikten ze witte, zwart en bruinbonte honden als rendierhoeders; in de noordelijke gedeelten waren de honden zuiver wit, hadden een zachte aard en werden gebruikt als jacht- en sledehond.De Samojedenhonden leefden dicht bij hun eigenaren, ze sliepen zelfs in de onderkomens en werden gebruikt als verwarmers.

De Britse bioloog Ernest Kilburn Scott verbleef in 1889 drie maanden bij Samojedenstammen.
Hij nam een bruin mannelijk pupje, "Sabarka", mee terug naar Engeland. Later importeerde hij een crèmekleurige teef, "Whitey Petchora", van de westkant van de Oeral, en van Siberië de sneeuwwitte reu, "Musti". Deze paar honden en die welke door de ontdekkingsreizigers werden meegenomen, vormen de basis voor de westerse Samojeed.
De eerste standaard werd in 1909 in Engeland geschreven. (bron Nederlandse Samojeden club)

Binnen het ras is een grote variateit aanwezig. Honden gericht op de show en anderen zijn nog meer zoals de oorspronkelijke honden die uit Siberie naar Engeland kwamen. Deze zijn geschikter voor de sledehonden sport door hun bouw, Ze zijn langer in de rug, hebben een langere neus en een iets andere hoeking van de achterhand. In de volksmond wordt er vaak gesproken over een showlijn en een werklijn.

De honden die Alinda zou uit brengen vielen onder  de laatste categorie. Met deze twee honden wordt dan ook nog druk ‘gewerkt’.

De Samojeed aan het werk voor de step. Hier zijn het Khyra en Nyla. De zus van Karzay met haar dochter.

 
Karzay aan het werk voor de step.
 
 
Alinda moest als eerst met Karzay de ring in in de open klas
 
 
Even een onderonsje tussen beide
 

Het is een grote klasse en de keurmeester splits de groep in twee delen zodat er genoeg ruimte in de ring is om de honden goed te beoordelen.


Karzay is redelijk ontspannen behalve als zijn broer te dicht bij komt in de ring dan komt de opwinding tot uiting doormiddel van veel geblaf. Voor de keurmeester gaat het allemaal heel goed.


Lopen door de ring, helaas was het buiten vies weer want wat ik zag is toch dat dit een ras is dat buiten nog beter voor de dag komt dan binnen

 

 Karzay komt op een keurige derde plaats. Een mooie prestatie.

 
Alinda had even een klasse rust en moest toen aan de slag met Razmus een jonge reu van 14 maanden oud. Helaas miste ik het eerste deel van de keuring, ik was aan het shoppen in de hal en er was een defect met een pin automaat. Maar gelukkig heb ik het mooiste nog wel mee gekregen.
 
 
 Opnieuw een onderonsje tussen handler en hond.


Razmus deed het fantastisch en waar we niet op gerekend hadden gebeurde , hij won zijn klasse.


Een eerste plaats voor deze knappe jonge heer. Dat betekende dus dat hij straks nogmaals de ring in zou gaan voor de keus van beste reu.

 
 
Tussen beide voorgaande klassen had Alinda nog een vraag gekregen of ze twee teven wou voorbrengen. In de pauze zou ze even aanvoelen hoe dat ging, twee hondjes met eigenlijk geen show ervaring.  Ziva en Gaia. Opnieuw twee honden waar actief mee ‘gewerkt’ wordt.

                                                                        Ziva
 
 
 
Gaia
 
 
 
Als eerste nam ze Ziva even mee naar buiten. Terwijl Alinda met Ziva bezig is bekijk ik hun van een afstandje, ik ben geen kynoloog  maar wat ik daar zag gaf mij toch wel enige vorm van opwinding. Wat kon deze hond lopen en ook het staan ging fantastisch, bij het horen van Alinda dat dit hondje eigenlijk geen showervaring had begonnen mijn oren te klapperen.
 
 
Daarna nam ze Gaia mee, een heel ander type maar wat had dit dametje een heerlijk lief kopje met haar zwarte kraaloogjes.


 
Na de pauze moest Alinda nu dus met de dames de ring in. Als eerste was Ziva aan de beurt  in de openklas.
 
 
 
Een grote klas werd opnieuw in twee delen gesplits.  Als Alinda en Ziva de ring betreden zie ik iets heel moois gebeuren.

 
Alle honden zijn gekeurd en de keurmeester gaat plaatsen.
 

 
En ja hoor op 1 komen Ziva en Alinda wat een top prestatie

 
Een eerste plaats in de klasse, dus straks ook nog een keer voor de keus van beste teef.

 
In de tussen klas mag Gaia aantreden. Ook hier is het een genot om naar te kijken. Het is heerlijk om te zien hoe graag de honden ook in de show ring voor je willen werken door hun best te doen, bij de beagles en andere rassen zie ik dat soms toch veel minder.
 
 
Alinda had er ontzettend veel plezier in , haar hele gezicht straalde

 
Gaia kwam op de derde plaats in haar klasse.

 
Voor Alinda was het dus een dag met succes.  Twee keer een 1e plaats en twee keer een derde. Maar de dag was nog niet om en wie weet wat er nog kon gebeuren.

De keuringen voor beste reu gaan beginnen. Alle klasse winnaars gaan de ring in dus ook Alinda samen met Razmus. De keurmeester laat ze een aantal malen de ring doorlopen en maakt haar oordeel. Er is voor haar geen twijfel. Ze stapt regelrecht op Alinda en Razmus af.

Gefeliciteerd Beste reu van de dag.  Wow wat een prestatie !

 
 
 
Maar het is nog niet afgelopen. Ook de beste teef moet nog gekozen worden en ook hier moest Alinda nogmaals de ring in ditmaal dus met Ziva. Vanaf de kant zitten we met spanning te kijken, ook de baasjes van Ziva weten niet wat hun hier overkomt, zou hun dame nu ook nog voor een stunt kunnen zorgen.  De keurmeester laat ze weer lopen en kijkt… en kijkt …. en kijkt. Ze laat ze staan en loopt de hele rij nogmaals bij langs om alle honden nog eens goed te observeren. Het wordt spannend en ze is er nog niet uit. Ik zie haar wel twijfelen tussen Ziva en een ander teefje. Nog maar een ronde lopen en dan is het zover ze maakt haar keuze bekend. Alinda en Ziva mogen achter bordje 1 plaats nemen. Best teef , Gefeliciteerd. Het kippevel wat we op onze armen hadden staan werd dus alleen maar meer wat een dag. Alinda handelde dus zowel de Beste reu als de Beste teef van de dag wat een prestatie.
 
 
We did it !!
 
 
En dan is het zover om te bepalen wie Best of Breed zal worden. Alinda geeft de honden terug aan hun eigenaren en laat hun de eer om deze strijd te strijden. Nog 1 keer gaan Razmus en Ziva de ring in. Wie zal de clubmatch winnen. De spanning stijgt en de keurmeester kiest voor Ziva. En heerlijk moment.

 
Nog helemaal onder de indruk, Ja het is echt waar. Ziva is Clubwinnaar 2015 en gekwalificeerd voor de hond van het jaar show.

 
Beste reu en Beste teef. Razmus en Ziva. Twee honden waar mee gewerkt wordt werden de sterren van de show. Vanaf deze plaats nogmaals de felicitaties voor de bazen. Het was een genot om jullie honden te zien stralen in de ring.


Zo kwam er dan een einde aan deze fantastische dag.Ons alternatieve plan…. daar kwam uiteraard niets meer van terecht. Na een lange maar mooie dag vertrekken we weer naar het Noorden. We hebben genoten. Bedankt .
 
 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Alinda en Tjeerd,
Met een traan rollend over mijn wang heb ik dit bijzondere verhaal gelezen. We willen jullie hartelijk danken dat jullie van onze Ziva en Gaia een succes hebben gemaakt. Bedankt voor deze prachtige dag.
Brendo en Joyce

Anoniem zei

Ik sluit me bij Brendo en Joyce aan, wat een mooi verhaal over deze bijzondere dag ook voor ons. Niet verwacht, maar we zijn super trots op beide mannen. Karzay omdat hij relaxt was in de ring en van onze Pretletter hadden we het totaal niet verwacht dat hij beste reu zou worden. Jullie allebei en Alinda voorop bedankt dat jullie erbij wilden zijn en ons wilden helpen.

Carole en André