De bende van Bork is klaar voor nieuwe avonturen .

donderdag 23 mei 2019

Beagle agility weekend (deel 1)

Afgelopen weekend organiseerden wij samen met Jan en Mathilda het eerste beagle agility weekend in Nederland bij de hondenschool van Jan. 7 dogs in Nieuwekerk aan de ijssel.



Het idee ontstond vorig jaar, Zowel wij als Jan en Mathilda lopen agility wedstrijden met een beagle, niet het ras wat nou direct bekend staat als het agility ras. Veel honden scholen laten beagles niet eens toe op agility training omdat ze bang zijn dat ze een slechte naam krijgen. Dat zegt dus meer over de vaardigheden van de instructeurs dan over het ras. Zowel Jan en Mathilda als ikzelf heb inmiddels wel laten zien dat er met een beagle best goed te presteren is in deze tak van sport, je hebt iets meer geduld nodig dat wel. In het hele land gezien zijn er mischien hooguit 10 beagles die op wedstrijd niveau presteren. Het leek ons dus leuk om te proberen mensen met een beagle enthousiast te krijgen voor agiltity. Dit door een agility weekend te organiseren voor alleen beagles.  Het zoeken van een passende datum was nog even puzzelen. Jan en Mathilda lopen wedstrijden bij de Raad Van Beheer en ik loop ze bij de Federatie Hondensport Nederland en de Raad. Beide organisaties hebben een eigen wedstrijd schema. We vonden een weekend dat we beiden geen wedstrijden hadden en legden deze datum vast in onze agenda. De voorbereiding kon beginnen. Hoeveel mensen laten we deelnemen, hoe groot worden de groepen, wat zijn de kosten, hoe vullen we het weekend.   Uiteindelijk zijn we 1 keer samen gekomen om dingen te bespreken en verder ging alles via de chat of mail. We maken een officiele catalogus, zetten een facebook pagina en een webblog in elkaar. Met vier man hebben we zo een nieuw evenement op poten weten te zetten.

We gooiden ons idee op het internet en er kwamen enthousiaste reacties op. Dus dat was al positief. Maar net als het bij ons passen en meten was met de agenda was dat ook zo bij potentiele deelnemers. Een aantal zeiden bij voorbaat al dat ze niet konden , anderen gaven zich wel op maar haakten later alsnog af. In beagle kennel From Muskoka Dream's kregen we er direct een sponsor bij .Uiteindelijk hielden we een mooi groepje over waar we onze volle aandacht aan konden geven.

Afgelopen vrijdag gingen wij dus al naar Jan en Mathilda, de laatste voorbereidingen treffen en zorgen dat alles klaar staat voor de volgende dag. We hadden onze tent mee en samen met andere deelnemers zouden we blijven overnachten op het grote veld bij Jan.

 
Nicole en Joris zijn er ook en ook Irene komt in de loop van de avond aan. Jan en ik naar achteren om de trainings parcoursen uit te zetten. Route bordjes worden geplaats en ook de vlaggetjes worden opgehangen. We zijn klaar voor morgen. We hebben een gezellige avond met elkaar en gaan dan heerlijk onder de wol in de tent. Onze eerste keer kamperen dit jaar, er zullen nog vele malen volgen.
 
Uitzetten van de baan.
 
 
De banen staan. Op twee velden zullen we les gaan geven.
 

Vlaggetjes worden opgehangen.

 
We ontbijten samen, spreken de laatste dingen door en zijn er dan klaar voor. Laat de deelnemers maar komen.
 
 
Als de deelenemers van de eerste groepen er zijn nemen we ze mee naar achteren. 1 groep traint een uur bij bij Jan en de andere groep bij Alinda. Na dit uur krijgen deze groepen rust en komen de andere groepen voor een uur.
 
Jan spreekt heet iedereen welkom en verteld wat de bedoeling is. Plezier samen met je hond daar gaat het om. De weersverwachting is goed, het zonnetje komt erbij.
 
 
Voor de meeste hondjes en baasjes was het de eerste keer dat ze echt in aanraking kwamen met agility. Het was voor ons mooi om te zien hoe zowel de baasjes als de honden het opnamen en je zag echt dat er in de loop van de dag vooruitgang kwam.
 



Latjes op de grond voor de echte beginners, latjes hoger voor de meer gevorderde hond . Toestellen als band en katten loop onder begeleiding langzaam aanleren.




De kattenloop eerst op de lage stand. Aan het eind van de dag stond hij op de officiele hoogte.





Ook onze eigen heren liepen zo nu en dan een rondje mee.


















En natuurlijk liep ik ook een ronde met Elwood.








We begonnen de dag met het aanleren van de individuele hindernissen. Steeds een stapje verder. En aan het eind van de dag sloten we af met een echt parcoursje. Het was prachtig om te zien hoe de baasjes en honden in een dag gegroeid waren. De sportiviteit onderling was heerlijk, als een baas met hond het goed deed was er van de andere deelnemers altijd applaus


Je kon je opgeven voor het hele weekend of voor een dag. De deelnemers die alleen de zaterdag er waren kregen aan het eind van de dag een certificaat van deelname en een traktatie voor de hond.

 
We sluiten de eerste dag af met een gezamelijke Americaanse BBQ.
 

En terwijl wij heerlijk zitten te eten spelen de honden nog lekker samen in de tuin en op de grote weide.



 
 Als de deelnemers die allen voor de zaterdag kwamen weg zijn blijven de weekend lopers over. We zitten nog heerlijk na te genieten van de eerste dag. Maar de vermoeidheid kijkt om een hoekje, langzaam vallen de oogjes van de honden dicht.

 
Ook wij zoeken onze slaapzak op. Moe maar voldaan van de eerste dag gaan we de nacht in. Morgen dag twee.
 


Geen opmerkingen: