De bende van Bork is klaar voor nieuwe avonturen .

woensdag 27 juli 2022

Vakantie in Denemarken en naar de VSS (deel 7)

 


20/7

Het lijkt opnieuw een warme dag te worden, we besluiten om er opnieuw een rustige dag van te maken. even heerlijk afkoelen met de mannen in het water achter de camping.



Een natte Donald is een gekke Donald en dan ook een vieze Donald. Heerlijk rollen in het zand om daarna weer het water in te gaan.


Zwemmen in de zee.


Als de mannen allemaal wat afgekoeld zijn gaan we terug naar de tent waar de mannen direct in de zon in slaap vallen en zo weer snel opdrogen.


De rest van de dag doen we weinig, beetje in de zon, veel in de schaduw, praten met Deense buren , foto's oploaden op de pc, wat vuile was wassen en wat foto's maken van de prijzen van de mannen gewonnen op de agility.




Volgens Dylan moet je koelen via je oren. Dus die hangt hij dan ook maar in zijn waterbak.


We verplaatsen Mango naar de andere kant van de tent, heerlijk in de schaduw en een beetje wind. Ik zelf heb mijn stoel ook naar daar verplaats en zit in de korte broek en ontbloot bovenlijf  heerlijk in de schaduw. Maar als ik aan het eind van de middag opsta is mijn borst toch rood verbrand.


S avonds is de grill avond. Omdat het zo warm is blijven de honden buiten in de ren. Ik besluit om niet naar de grill te gaan en hou de wacht bij de honden op onze camping straat. De camping straat loopt leeg.


De dames in relax stand.


De mannen ook.


Aan de grill hing onder andere een speenvarken.


Alinda bracht mij eten bij de tent, zo kreeg ik er toch nog wat van mee.


Als het buffet is afgelopen komt iedereen weer terug naar de tenten en caravans. Wij maken onze plannen voor de volgende dag. We gaan naar Møns Klint.

21/7

We vertrekken al vroeg deze morgen. Vanaf de camping zou het nog ongeveer 1,5 uur rijden zijn voor dat we bij Møns Klint zouden zijn. De zijn de krijtrotsen van Denemarken vergelijkbaar met de witte kliffen van Dover. We rijden door een prachtig landschap en genieten van de uitzichten.  We gaan over de brug naar het eiland Møn en zien het landschap veranderen van  akkers naar zware beuken bossen langs de kustlijn boven op het klif. De verharde weg houdt op en we rijden via een half verharding verder naar het klif. Het is echt een touristische plek, met een groot bezoekerscentrum en vele parkeerplaatsen die bijna allemaal vol staan We vinden een plekje, halen de honden uit de auto en lopen dan eerst een stuk over het invaliden pad. Dit planken pad loopt deels over het Klif met op een paar plekken uitzicht op de krijtrotsen en zee. 

Via het bos lopen we terug naar de parking. Eric was halverwege een klein slingerpaadje ingeslagen op weg naar de zee. Het pad naar beneden is een steile trap die bekend staat als de langste trap van Denemarken met een looptijd van ongeveer een kwartier naar benden staat erbij het begin. We besluiten om de mannen niet mee te nemen naar beneden. Alinda zoekt met de mannen een plek in de schaduw en blijft bij ze terwijl Irene en ik naar beneden gaan.

De trap naar beneden. ik heb de treden geteld 597 stuks in totaal


Erosie legt wortels van oude bomen bloot, er komt een moment dat deze boom omvalt.


Hoe verder we zakken hoe mooier het uitzicht wordt.


Bijna onder aan de trap.


Terwijl wij bijna onder aan de trap zijn zie ik Eric en de meiden al lopen op het sintelstrand.


Vanaf het einde van de trap moet je een stukje door het water, er is geen droog plekje langs de rotsen. 


Eric tilt de dames het stukje naar de trap.


Wij lopen door het water richting het sintelstrand en lopen dan langs de krijtrotsen. Een fascinerende belevenis om dit zo te zien.


Waar de rotswanden grillig zijn zitten honderden zwaluw nesten aan de wand gekleefd. Ook zitten er slecht valken. Deze valken kunnen een snelheid creeren in vrije val van 400km per uur. Sinds 2001 zijn ze weer terug gekeerd in denemarken. In de natuur boven op het klif komen 18 verschillende soorten orchideen voor. De kalkbodem zorgt hier voor voeding van een hele diverse flora.


Oude stronken in de vloedlijn.


Grillige natuur. Met de hoogste klif van 128 meter.


In de kalkrotsen zitten lijnen met vuursteen.. Voor het ontstaan van dit fascinerende landschap moet je zeker een bezoek brengen aan het Geo centrum.



Denk je bij strand aan zand, dan kom je hier bedrogen uit. Het strand is hier allemaal steen. Er tussen zijn vele fossielen te vinden als je geluk hebt.


De opgang naar de brug omhoog, droog de brug bereiken lukt je niet.


Zou ik zeggen dat we op een tropische bestemming waren, dan zou je het nog geloven ook.


We beginnen weer aan de weg naar boven . 597 treden wachten op ons. De weg omhoog is altijd zwaarder dan de weg naar beneden. En ook nu merkte je gewoon dat het behoorlijke inspanning koste.


Boven zat Alin met de mannen heerlijk in de schaduw.  Ik neem haar plek in en zei gaat de trap af naar beneden. ruim 30 jaar geleden was ze hier ook al eens geweest, 


Mango merkte niet dat hij een andere oppas kreeg, Heerlijk lag hij te slapen in de kar.


Als Alinda terug  boven is ga ik nog even alleen op stap, er was ook nog een mogelijkheid om helemaal boven langs de klif te lopen. En was beneden indrukwekkend , het uitzicht van boven deed er niet voor onder.


Links onder op de foto, bij de begroeiing, is de opgang van de trap naar boven.



Ivb met de aanwezigheid van de slechtvalken is er een drone verbod rond de kliffen.


Terwijl ik deze foto maakte hoorde ik iets zoemen, keek om me heen of ergens een wespennest zou zitten.


Maar nee hoor, terwijl ik de camera draai komt er om de hoek van de klif een drone aanvliegen.(het zwarte puntje naast de witte rots) Je houden aan de regels blijft blijkbaar moeilijk.....


Prachtige , gewoon volop genieten dit.




Spannende doorkijkjes door het bladerdek van de honderden jaren oude beuken.


Het wordt drukker en drukker en we besluiten om weer te vertrekken. Het was een uitje wat echt de moeite waard was. Het weer veranderd een beetje, er komt meer wind en het raakt bewolkt. Onderweg krijgen we opeens een telefoontje van 1 van de andere camping gasten. Er wordt een zware hoosbui verwacht boven de camping over ongeveer een half uur en onze tent had enige wind schade leek het, wanneer als we terug waren. Een messenger foto van een ander camping gast liet de ''schade'' zien. we hadden al een vermoeden wat de oorzaak was en de Tom Tom gaf aan dat we met 20 minuten terug waren.


We zien de lucht donkerder worden en als we op de camping arriveren treffen we dus inderdaad de tent zo aan. Ons vermoeden van de oorzaak klopte ook. Het voordeel  zit namelijk met een rits aan de hoofdtent bevestigd. Ivb met de warmte hadden we de rits half open gezet voor doorwaaien. De wind had nu de rits verder opengezet waardoor het voordeel los kwam van de tent. We ritsen de rits weer vast en de tent staat weer. De verwachte zware bui waait gelukkig over, het werden maar een paar druppels.  We gaan weer buiten zitten en de vermoeidheid van de honden toont zich. Sweety viel in een diepe slaap bij Alinda op schoot.


Het is rustig op de camping, wij staan links en alles vanaf onze tent naar voren is beagle gerelateerd. Al met al waren er deze week meer dan 100 beagles op de camping.


De wind haalt weer aan en er komen opnieuw donker wolken opzetten. Er vallen wat druppels en als ik naar buiten kijk verschijnt er een regenboog aan de hemel. Vanuit de tent bekene leek de poot te eindigen op het veldje waar we twee dagen eerder de beagle race hadden. .........iemand bracht ons een groet........


We maken ons klaar voor de nacht, morgen is de laatste dag van de VSS week.

                                                                       Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: