De bende van Bork is klaar voor nieuwe avonturen .

dinsdag 3 oktober 2023

Met de meute naar Tsjechie (Deel 5)

 27-09-2023

Een nieuwe dag een nieuwe morgen en opnieuw een prachtig begin van de dag. De deuren open en direct midden in de natuur staan, wat wil je nog meer.


Buiten koffie, omringt door al je maatjes, rijkdom noemen ze dat.


We beginnen de dag weer heerlijk rustig, geen gedram gewoon lekker in eigen tempo opstarten en er komt vanzelf een moment dat we zeggen , kom we gaan.  De heren namen het er nog even van. Odin en James zijn nog steeds zo close met elkaar, echt vader en zoon.



Hugo ging halverwege de heuvel liggen, lekker bakken in de zon.


Donald lag iets hoger.


En Dylan was slim, die bleef heerlijk in de schaduw.


Vader en zoon, heerlijk turend over de velden.


En even later samen slapend op het tuinbankje.


We besluiten om zwemwater te gaan opzoeken voor de heren. Even lekker afkoelen en het stof uit de vacht zwemmen. we vertrekken met de auto en rijden door de omgeving, de eerste waterpartij was eigenlijk niet goed bij te parkeren dus reden we rustig verder. We komen in het dorp Lipova. Hier staat een oude kasteel ruïne. Lipova Manor. Men is druk bezig om dit nationaal cultureel erfgoed te reden van de ondergang. Een grote vijver vol met goudvissen, karpers, en steuren ligt er voor. Hier maken we een heerlijke wandeling en kunnen de heren lekker even zwemmen.

Ooit liep hier de adel rond, nu een spook gebouw wat men weer in oude glorie wil herstellen.




Casper en Hugo hadden het water ontdekt, onze heren hadden geen zin in zwemmen.




De voorkant, of achterkant , tis maar net hoe je het bekijkt. Vanuit deze kamers keek men vroeger via de kasteel tuin uit over het meer.


Compleet in de steigers, met geld van Europeese fondsen is de restauratie begonnen.


Het hele gebied rond het kasteel ademt oude tijden uit, doorkijkjes naar een kerk op het grond gebied van wat ooit 1 groot landgoed is geweest.


Scholen goudvissen aan het oppervlak, op educatie borden stond aangegeven dat de visarend hier ook geregeld even langs komt, helaas hebben wij hem niet gespot.


Dikbil


Oude lindes langs de oude oprijlaan, als deze bomen konden spreken.


En dit manneke , die genoot weer volop.


We konden zelfs even knielen en een schietgebedje doen.


Oude wegen met stenen muren, als je je ogen sloot dan zag je de koets met paarden voorbij komen.


Maar het was zonde om je ogen dicht te doen, dan miste je dit stralende zonnetje.



We lopen helemaal naar de andere kant van het meer en  vandaar uit gaan Hugo en Casper weer te water.



Alinda bleef met de heren onder de bomen, lekker in de schaduw


We lopen verder en komen aan de andere kant van het kasteel weer uit.  Hier was een verdiepte tuin die ook gedeeltelijk al weer in oude staat was hersteld, Buxus hagen en rozen, gezonde buxus wel te verstaan, was lang geleden dat ik dat gezien had. In Nederland is alle buxus bijna kapot gegaan aan de buxusmot.


De hele tuin was omheind met een oude stenen muur.



Een prachtig beeld van een dame met een dansende hond stond midden in de tuin.


365 deur en raamkozijnen, 52 kamers, 12 schoorstenen, 7 trappenhuizen was dit kasteel ooit rijk. Op de foto hieronder is duidelijk te zien dat de bovenste raamkozijnen inmiddels hersteld zijn. Er is nog heel veel werk te verrichten hier.



We zijn weer terug bij de auto, verzorgen de honden en gaan dan op zoek naar een supermarkt. Hier slaan we wat boodschappen en vlees in. We zullen deze avond de BBQ aansteken.



En terwijl het vlees op het rooster ligt lopen de honden weer buiten rond met het lampje aan hun tuig. Als Odin en James dan samen op het bankje gaan zitten geeft dit wel een heel mooi effect op de muur


We genieten van een heerlijke BBQ en gaan deze avond niet al te laat op bed. Voor morgen stond er een bijzonder reis in de planning.


Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: